streda 21. marca 2018

Mgr. Ágnes HORNYÁK - predseda poroty VTF 18 za žánre HUDBA, SPEV, TANEC, VÝTVARNÉ UMENIE


Mgr. Ágnes HORNYÁK

Hornyák Ágnes (soprán) je speváčkou opier, operiet a muzikálov. Je učiteľkou sólového spevu a pôsobí v centre voľného času v Košiciach. Pochádza z Dobrej.
S hudbou sa po prví raz stretla na Základnej umeleckej škole v Kráľovskom Chlmci počas štúdia na hudobnom odbore, nástroj – klavír pod vedením Moniky Pirovitsovej. V roku 1996 sa presťahovala do Košíc a začala sa profesionálne venovať spevu na Základnej umeleckej škole v Košiciach pod vedením učiteľky Markotánovej. Na košickom konzervatóriu Jozefa Adamoviča ukončila svoje štúdia spevu pod vedením učiteľky Mgr. Soni Mihalikovej. V roku 2005 získala diplom v odbore učiteľstvo všeobecno-vzdelávacích predmetov na Prešovskej Univerzite v Prešove. Svojím spevom sa prezentuje na rôznych kultúrnych podujatiach doma i v zahraničí a na rôznych súťažiach. V roku 2013 získala v speváckej súťaži „Muzikálová hviezda“ v Bratislave špeciálnu cenu riaditeľa divadla Nová scéna. Na košickej speváckej súťaži „Spev bez hraníc“ získala 2. miesto a cenu poroty.
Vo voľnom čase sa venuje talentovaným deťom s cieľom osvojiť si základy spevu a hry na klavír. Sama rada hrá na klavíri, gitare, ale najväčším koníčkom je pre ňu spev. Jej žiaci a študenti sú úspešní na rôznych celomestských i celoslovenských súťažiach. V detstve sa prezentovala už na základnej škole v ľudovom tanci a v súčasnosti vedie tanečnú skupinu LMDN v žánri street dance a hip-hop.

PKT/PCT
Fotka
21. 3. 2018
4 fotky - Zobraziť album

nedeľa 18. marca 2018

Beáta OLEÁRNIKOVÁ - člen poroty VTF18 v žáneri TANEC

Beáta OLEÁRNIKOVÁ
Cvičiteľka tanečných štýlov a techník: moderný a scénický tanec, muzikálový tanec, balet, jazz, contemporery, improvizácie, základná tanečná príprava
Doba tanečnej praxe: 35 rokov
Tanečné referencie: ZUŠ-Košice, Tremolo, LaMosca, Tanečné divadlo Bralen, zakladateľka tanečnej školy Cassia dance.
Súčasná pôsobnosť: Umelecká vedúca Cassia dance Košice
Hlavná činnosť: choreograf, cvičiteľ

PKT/PCT
Fotka

Kamil MIKULČíK - člen poroty VTF18 v žánri SPEV a HUDBA




Kamil MIKULČíK

Narodil sa v Trnave a po absolvovaní štúdia na gymnáziu Jána Hollého Trnava, študoval na Ekonomickej univerzite fakultu Podnikového manažmentu v Bratislave a na Vysokej škole múzických umení odbor herectvo. Pôsobí ako herec na voľnej nohe, skladateľ, hudobník, spevák a aranžér. Hosťuje vo viacerých slovenských a českých divadlách.

Ako skladateľ hudby spolupracoval so Slovenským rozhlasom, ako aj s rôznymi slovenskými a českými divadlami ako autor scénickej hudby – SND, Štátnym divadlom v Košiciach, Divadlom Aréna, Radošinským naivným divadlom, Divadlom Andreja Bagara v Nitre, Mestským divadlom Zlín, Pražským divadlom Kalich, Štúdiom L+S, Divadlom J.Palárika v Trnave, Divadlom J.G.Tajovského vo Zvolene, Divadlom Jonáša Záborského v Prešove, Divadelním spolkem Frída, Túlavým divadlom a inými.

Produkoval a skomponoval hudbu na Cd českej šansónovej speváčky Emy Márovej – Obchodnice s noční múrou (2007), a vydal sólový album Dáma v rýchliku (2012), kde texty Miroslava Válka zhudobnil Stanislav Šurin.

Z filmovej a televíznej tvorby možno spomenúť jeho účinkovanie vo filmoch Behind The Enemy Lines (2003), Povesť o Čiernej Pani (2004), Muzika (2008), Lietajúci Cyprián (2010) a Zázračný nos (2016) a hral v seriáloch Medzi nami (2006), Ordinácia v ružovej záhrade (2008-2009) a Nesmrteľní (2010), Druhý dych (2012), Kolonáda (2013), Chlapi neplačú (2014), 1890 (2017)

V roku 2009 sa spolu s Nelou Pociskovou zúčastnili národného kola pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest, z ktorého ako víťazi postúpili do moskovského semifinále.

Momentálne hrá v SND v predstavení Je úžasná, v Radošinskom naivnom divadle v predstavení Besame mucho, v rôznych tituloch Túlavého divadla v Divadle v podpalubí, v predstaveniach Listy Emilovi, Meno a 69 vecí lepších ako sex v Štúdiu L+S, a v monodráme Novecento – Legenda o pianistovi od Alessandra Baricca rovnako v Divadle v podpalubí.

Bol členom, aranžérom a spoluzakladateľom a capellovej hudobnej formácie Fragile, ktorá vznikla v roku 2004 v Bratislave, dodnes vydala osem albumov a dostala viacero diváckych ocenení.

PKT/PCT
FotkaFotkaFotkaFotka
18. 3. 2018
4 fotky - Zobraziť album

Miro PROCHÁZKA - člen poroty VTF18 v žánri SPEV a HUDBA



Miro PROCHÁZKA


Pôsobí na profesionálnej hudobnej scéne od roku 1996 ako spevák, skladateľ,  textár a producent. V

minulosti vystupoval pod menom Bogieman, vydal 4 sólové a 2 detské albumy. Venoval sa objavovaniu mladých talentov, vyučoval spev, napísal román Hoďte na nich sieť. V muzikáli Dracula stvárnil Stevena, účinkoval v hudobno-zábavných televíznych programoch, organizoval vlastné hudobné podujatia. Získal 2 zlaté platne, zlatý triangel a vyhral Košický zlatý poklad.

Od roku 2004 pracoval  na muzikáli SiBYLA,  kráľovná ze Sáby, ktorá bola úspešne premierovaná v roku 2016 v divadle Hybernia v Prahe s Danielom Hůlkom v hlavnej úlohe.

Ďalší nový muzikál je určený pre deti s názom Strýko Baltazár - Cesta na Severný pól.

http://www.helpproduction.sk/

foto je použité z archívu muzikálu Sibyla, královná ze Sáby



PKT/PCT

Mgr. art. Nórbert BODNÁR - člen poroty VTF18 žáner HUDBA




Mgr. art. Nórbert BODNÁR

Po gymnaziálnych štúdiách (1971-75) a štúdiu kompozície na konzervatóriu v Košiciach (1975-76) v triede J. Podprockého bol prijatý na VŠMU v Bratislave, kde pokračoval v štúdiu kompozície u A. Očenáša. Absolvoval v roku 1981. Od roku 1982 pôsobí ako interný pedagóg hudobnoteoretických

predmetov a odboru skladba na Konzervatóriu Košice. Patrí k tým skladateľom, ktorí zasahujú do všetkých hudobných oblastí - do scénickej, filmovej, ale aj populárnej hudby. Mnohé z Bodnárových populárnych piesní mali svoju premiéru na festivale Košický zlatý poklad. Scénickú hudbu komponuje pre rozhlas, televíziu a divadlá. Za svoju doterajšiu tvorbu bol ocenený v Bulharsku, kde mu bol udelený Zlatý delfín, v roku 1993 získal Cenu Jána Levoslava Bellu a v roku 1994 Cenu Oldřicha Hemerku. Dielo: (výber) Skladby pre zbor a orchester : Cassoviae (kantáta), Malá vianočná omša Skladby pre hlas, zbor a orchester: - Symfónia č. 1, Contagio amoris Javiskové diela: Netreba toľko slov (komická opera), Apokalypsa (baletná féria), Z rozprávky do rozprávky (balet) Muzikály: Perpetua,Ovce moje ovce, Zamatový mat, Dobrodružstvá smelého zajka....

Ing. Ladislav BAČINSKÝ - člen poroty VTF18 žáner TANEC



Ing. Ladislav BAČINSKÝ 


Do r. 2000 vysokoškolský pedagóg, kultúrno-osvetový pracovník, v súčasnosti dôchodca, folklorista, lektor, choreograf, scenárista a režisér folklórnych scénických programov, odborný pracovník pre tanec,  bývalý predseda Východoslovenského folklórneho združenia, koordinátor krajských súťaži a prehliadok. Výskumník-zberateľ v odbore tradičná duchovná ľudová kultúra, vysokoškolský učiteľ v odbore hudobno-pohybová výchova, prednášateľ, hodnotiteľ v komisiách a porotách na okresných, krajských, celoštátnych a medzinárodných podujatiach, organizátor podujatí.


Vyštudoval strojné inžinierstvo (1964) a neskôr (1978-1982) absolvoval Diaľkové štúdium choreografie na Osvetovom ústave v Bratislave, ktoré ukončil so získaním titulu "choreograf".
Pracoval ako metodik pre folklór v Krajskom osvetovom stredisku v Košiciach a okresných osvetových strediskách v Bardejove a Trebišove, ako aj krajský inšpektor kultúry a koordinátor záujmovej umeleckej činnosti v Košiciach. Naposledy ako vysokoškolský pedagóg (hudobno-pohybová výchova) a tajomník Rady pre umeleckú činnosť na Prešovskej univerzite. Začínal ako tanečník vo Vysokoškolskom folklórnom súbore Východ a následne Čarnica v Košiciach, potom pôsobil ako umelecký vedúci a súčasne choreograf vo folklórnych súboroch Čarnica, Čarnička (zakladateľ), Čerhovčan, Dargov, Mašlička (zakladateľ) a Vysokoškolskom folklórnom súbore Torysa. So svojimi choreografiami sa prezentoval vo folklórnych súboroch Bukovčan vo Vranove n/Topľou, Háj v Rimavskej Sobote, Jahodná, Omladina a Spojár v Košiciach, Jánošíček vo Svite, Makovica a Makovička vo Svidníku, Mladosť v Banskej Bystrici, Podpoľanec v Detve, SOUP vo Viničkách, Stromíš vo Vlachove, Stropkovčan v Stropkove, Základná škola v Širokom, Žiara v Košiciach-Šaci.V zahraničí hosťoval ako lektor a choreograf v Cottbuse (Nemecko), Miskolci (Maďarsko), Havane (Kuba), pre The Sarisan Detroit (USA) a ako porotca v Gorizii (Taliansko). Venuje sa výskumnej a zberateľskej činnosti v oblasti tradičnej ľudovej kultúry. Z jeho tvorivej dielne vyšli publikácie Monografia Petrovan, O Rómoch a ich tanci, Pramene k tradičným zvykom a obyčajom, viažúcim sa k vinárstvu a vinohradníctvu v Tokajskej vinohradníckej oblasti. Je dlhoročným spolupracovníkom Národného osvetového centra v Bratislave, členom Rady programových tvorcov folklórneho festivalu Východná a Programovej rady Zväzu Rusínov-Ukrajincov SR.  Ako člen prípravných výborov a programových štábov folklórnych festivalov a prehliadok, aj ako scenárista a režisér (aj moderátor) programov, je aktívnym organizátorom   folklórneho  hnutia na Slovensku. K nim patrí Antológia folklóru (zakladateľ), Festival dedinskej kultúry a Festival detských radostí v Dargove a Košiciach-Krásnej (zakladateľ), Folklórny festival Východná, Gemerské folklórne slávnosti Rejdová, Klenovská Rontouka, Medzinárodný folklórny festival Košice,  Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Svidník, Festival kultúry Rusínov-Ukrajincov Kamienka, Podpolianske slávnosti Detva, Zamagurské folklórne slávnosti Červený Kláštor, Československý festival folklórnych súborov (ČSFFS),  Celoštátne a krajské prehrávky (kategorizácia) folklórnych súborov A, B a C kategórie. Je uznávaným lektorom, členom komisií a odborných porôt na regionálnych, krajských, celoštátnych i medzinárodných podujatiach. Vytvoril viac než 85 choreografií, realizoval výskumy v 125 obciach regiónov Zemplín, Šariš, Spiš, Abov a Gemer. V oblasti osvety, kultúry a vzdelávania profesionálne pracoval plných 25 rokov. Je spoluzakladateľom Folklórnej únie na Slovensku a iniciátorom a spoluzakladateľom Východoslovenského folklórneho združenia (1990), ktorého je od roku 1994 predsedom. V roku 2000 mu generálny riaditeľ Národného osvetového centra udelil Medailu D. G. Licharda.

PKT/PCT

Mgr. Ružena DORČÁKOVÁ - člen poroty VTF18 žáner VÝTVARNÉ UMENIE




Mgr. Ružena DORČÁKOVÁ 

Stredoškolská profesorka. Bývalá pracovníčka kultúrnej ustanovizne Maticej Slovesnkej v Spišskej Novej Vsi, kde zastávala funkciu riaditeľky. V súčasnej dobe na dôchodkovom odpočinku.
Aktívna v Matici slovenskej a ako prekladateľka z francúzskejo jazyka. Znalosti v oblasti  folklór, hudba a výtvarné umenie. Aktivistka kultúry a umenia, členka mnohých porôt aj v spolupráci s NOC Bratislava.
Podporovateľka Projektu Konfigurácia Talent - FESTIVALS TALENT od jeho začiatku, kedy pomohla pri zabezpečovaní a organizovaní prvého festivalu,  za ktorý sa považuje Spish Talent Festival. Od r. 2013 je stálou čestnou členkou porôt PKT-FESTIVALS TALENT.

sobota 17. marca 2018

Milan VALÁŠEK akad. maliar Bazilej Švajčiarsko - člen poroty VTF18 žáner VÝTVARNÉ UMANIE



Milan VALÁŠEK akad. maliar   Bazilej Švajčiarsko 


Vyštudoval "ŠUPKU"  a VŠVU v Bratislave. Ako dlhoročný nadšený fotograf tam založil v polovici

sedemdesiatych rokoch vychýrený  Foto-Club FO3. Potom, čo dva roky pôsobil jako učiteľ výtvarnej výchovy na Polygrafickej škole v Bratislave, sa od roku 1977 živil „na voľnej nohe“ jako maliar, grafik, ilustrátor a fotograf.  V roku  1979 sa stal umeleckým riaditeľom vydavateľstva Slovenský spisovateľ.

O dva roky na to  položil vo švajčiarskom Bazileji, kde emigroval základy galérie VALDAN a stal sa scénografom  tamojšieho mestského divadla. Zároveň sa stal dekanom slobodných umení Švajčiarskej univerzity sv. Juraja v Liesal a učiteľom  umenia v Olten, Zofingen, Magden a Rheinfelden.

Jeho tvorba ma široký záber. Od takmer realistického zobrazenia, až po abstrakciu.

Od roku 1975, kedy debutoval v Komornej galerii v Bratislave, pripravil množstvo  výstav  v Švajčiarsku a  Slovensku (hlavne v rodnej NITRE). V Čechách sa v posledních rokoch predstavil napríklad v Liberci, Hradci Králové a Pardubicích, ale  aj  v prestižnej pražskej Galérii Švestka či Karlových Varoch.

Ako porodca do Projektu Konfigurácia Talent - TALENT FESTIVALS  sa zapája od roku 2013.

http://valim-art.ch/en/artist.html

Beáta GOGOVÁ DiS.art. - člen poroty VTF18 žáner TANEC, DIVADLO





Beáta GOGOVÁ DiS.art. 

V tanečnom umení začínala  v r. 1981 ako sólistka PUĽSu (vtedy-Poddukelský ukrajinský ľudový súbor pri Ukrajinskom národnom divadle v Prešove).
V roku 1990  sa stala členkou baletného súboru Štátneho divadla v Košiciach (spolu aktívneho tanca 23 rokov) . Poväčšine  stvárňovala charakterové postavy v baletoch, operetách a muzikáloch.
Od roku 2005  pôsobila ako tanečný pedagóg na viacerých štátnych ZUŠ v Košiciach, na Súkromnej základnej umeleckej škole so zameraním na muzikál, na Súkromnej základnej umeleckej škole Vlada Urbana ako pedagóg literárno-dramatického oddelenia, v CVČ v Košiciach a v niekoľkých MŠ v Košiciach ako pedagóg tanca.
Bola  pozvaná aj ako členka poroty za žáner tanec a divadlo do rôznych súťaží a prehliadok napr.: Tanec bez hraníc, Medzinárodná prehliadka umeleckej činnosti katolíckych stredných škôl, a iných. Všade kde pôsobila sa zaoberala aj tanečnou choreografiou pre rôzne kategórie detí a tiež réžiou muzikálov pre deti a mládež.
V roku 2010 vyhrala anketu TV Naša "Košičan roka" za prácu s mládežou.
Spolupracovala s TV Naša na tanečnom projekte KOSITu pre deti MŠ o separovaní odpadu. Zapojili sa všetky MŠ v Košiciach.

V súčasnosti ju  môžte vidieť v niekoľkých baletných predstaveniach na javisku ŠD Košice : Nočná skúška, Labutie jazero, Anna Karenina, alebo  Jánošík.